Beate Gauden (t.v.) vart positivt overraska då Marit Buttingsrud og fleire andre selde lokalmat i Norheimsund på torsdag.

Lokka med kortreist i Norheimsund

Nokre lokalmatprodusentar tek grep for å nå fleire kundar. No vert det marknad i Norheimsund ein gong i månaden.

Publisert Sist oppdatert

Den første marknaden var torsdag 14. mars. At torget i Norheimsund plutseleg var fullt av salsbuer, kom som ei overrasking på Beate Gauden.

– Eg gjekk tilfeldigvis forbi og var ikkje klar over at det var marknad i dag. Dette er kjempebra. Veldig positivt. Me treng lokalmat, og det er viktig å støtta det lokale næringslivet, seier ho.

Gauden sette straks kursen mot bua til Hardanger Bygdeysteri AS for å hamstra Steikjeost til eit slunke kjøleskap.

– Eg må alltid ha litt Steikjeost i kjøleskapet, fortel ho.

Anne Lise Breievne frå Breievne Gard og Eva Almås frå Evas bakeri hadde teke turen frå Strandebarm for å selja saft, syltetøy og bakarvarer.

– Me tek sjansen

I ysteribua tok dagleg leiar Marit Buttingsrud seg av salet. Ysteriet var ein av åtte lokalmatprodusentar som samla seg i Skummesalen i Øystese 21. februar. Målet var å drøfta korleis ein kan utvikla konseptet til Bondens Marked i Kvam.

– Tidlegare har det vore marknad to, tre, kanskje fire gonger i året. Me drøfta om me skulle ha marknad oftare, og vart samde om å gje det ein sjanse, fortel Buttingsrud.

Planen er å arrangera marknad den fjerde torsdagen i kvar månad.

Arrangøren lova kundane meir enn berre god mat.

Det er ein grunn til at ein har valt torsdagar.

– Me har så mykje anna å gjera i helgane. Torsdagar gjer at me mistar hyttefolket på Kvamskogen, men denne marknaden rettar seg først og framst mot dei som bur i Kvam, seier Buttingsrud.

Gauden tykkjer grepet er godt.

– I helgane vil eg på hytta, på fjelltur eller til Bergen. Eg vil ikkje gå rundt i Grova, seier ho.

Per A. Rykken, dagleg leiar i Pers Frukthage AS, selde syltetøy og andre godsaker.

– Treng opplæring

Ifølgje Buttingsrud er marknadene rimelege å arrangera.

– Arbeidet gjer me på dugnad, og plassen låner me gratis frå heradet. Personleg tykkjer eg det er godt med ein marknad så nær heimen. Då slepp eg å bruka ein heil dag på arrangementet, seier ho.

Ho merka seg at marknaden kom overraskande på Gauden.

– Sjølv om me har annonsert både i HF og i sosiale medium, har ikkje folk fått det med seg. Det kan fort ta eit år å læra kvemmingane opp til at det er månadlege marknader i Norheimsund. Difor er planen å ha marknad ein gong i månaden det neste året. Eg håpar interessa vert så stor at marknaden er komen for å bli, seier ho.

Buttingsrud er nøgd med talet på seljarar, men konstaterer at det hadde vore plass til fleire.

– Kva vert nøkkelen til suksess?

– Nøkkelen er at kundane kjem. Me kan ikkje stå her dersom ingen handlar. For at folk skal koma, må me vera flinke til å gje dei ei god oppleving.

Ti seljarar hadde møtt opp på den første marknaden. Ein av dei var frå utanfor Kvam.

Laga med Labrador CMS