Kopar frå oppdrettsnæringa forureinar havbotnen under og rundt oppdrettsanlegg. Det er framleis manglande kunnskap om korleis det marine miljøet blir påverka. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB / NPK

Høgt forbruk av kopar i oppdrettsnæringa

Kopar frå oppdrettsnæringa forureinar havbotnen under og rundt oppdrettsanlegg. Det er framleis manglande kunnskap om korleis det marine miljøet blir påverka.

Publisert Sist oppdatert

Det skriv Havforskingsinstituttet (HI) i ei sak på nettsidene sine.

Kopar blir brukt for å hindre at nøtene i oppdrettsanlegga blir attgrodde av algar og skjel.

I risikovurderinga av norsk fiskeoppdrett har Havforskingsinstituttet sett på miljøeffektar av utslepp av kopar frå fiskeoppdrett. Både under oppdrettsanlegg og 30 meter utover, i overgangssona som strekker seg frå 30 til 500 meter og i fjernsona som er meir enn 500 meter frå anlegget.

– Nokre stader er konsentrasjonane av kopar i sedimentet under og i nærleiken av anlegga så høge at dei kan vere giftige for organismar, seier forskar Bjørn Einar Grøsvik i saka til HI.

Det er framleis manglande kunnskap om kor tilgjengeleg ulike koparformer er i sedimentet, og ein veit svært lite om konsentrasjonane av kopar i vassøyla. Det er òg behov for meir kunnskap om korleis koparen blir spreidd og fortynna rundt anlegga, og om kva artar og livsstadium som er mest sårbare for koparutsleppa frå oppdrett.

(©NPK)

Laga med Labrador CMS