ORDSKIFTE
Manglende ambisjoner for naturmangfold i Ullensvang
Personlig så har jeg ingen nyttårsforsetter, og livet går vel sin skjeve gang også i 2025. Men jeg synes vi skal ha noen ambisjoner på naturmangfoldets vegne i denne arealmessig største kommunen sør for Dovre. Jeg er likevel ikke så veldig optimistisk.
Forleden dag kunne vi i nrk.no lese om historien bak de 100 største naturinngrepene i landet, hvor politikerne fatter beslutninger uten tilstrekkelig kunnskap og med blinde ambisjoner. Ingen av disse hundre inngrepene er relatert til vår kommune, men basert på det jeg oppfatter av den politiske virkeligheten i kommunen, så kunne det like gjerne vært det. Årsaken er at verken posisjonen eller opposisjonen i Ullensvang er nevneverdig opptatt av naturvern, og hvor mantraet er «utvikling». Da blir det lett å se bort ifra lovkravet i forvaltningsloven om at vedtak skal fattes på grunnlag av at saken er «så godt opplyst som mulig». Dessuten, hvis man som kommunestyrepolitiker legger vekt på naturinteressene, så er man automatisk imot utvikling av kommunen. Da blir veien lang mot neste listenominering i Ap, H og Sp.
Og her er vi ved sakens kjerne. Ved siste kommunevalg i 2023 ble det rokert kraftig på flere politiske lister som følge av et ønske fra velgerne om et annet veivalg enn det som har vært. Gondolsaken var mye av grunnen. Nye, til dels yngre, navn ble flyttet opp på listene gjennom kryss og slengere. Dessverre synes jeg endringene har hatt lite for seg så langt, realiteten i kommunestyret er at de politiske «sluggerne» fremdeles viser vei, uten særlig motstand. Jeg antar mange nye fort skjønte at hvis man opponerer, så blir det ikke tatt særlig godt imot. Og avgjørelsene tas ikke i kommunestyret, men på bakrommet.
Noen eksempler på min manglende optimisme i naturmangfoldsaker i kommunen:
Gondolsaken er i realiteten ennå ikke avklart i kommunestyret, tross årevis med tap for gondolistene på alle bauger og fronter. Jeg hadde forventet at noen av de rokerte listenavnene i posisjonen tok initiativ til å avslutte prosessen, men jeg antar at ordføreren er for sterk. Hans vilje til å stanse prosessen er i alle fall ikke til stede, uansett omstendigheter. Det kom blant annet klart frem i det, etter min mening, flåsete svaret han ga i interpellasjonen til Sp/Robin Tveit i siste kommunestyremøte før sommerferien om denne saken, et spørsmål basert på den kunnskap som nå foreligger om tilstanden på Hardangervidda.
Men Sp er ikke noe bedre. Partiet har tatt et bevisst valg på å ikke søke kunnskap om naturverdier ved å si nei til naturkartlegging i kommunen, en kartlegging som for øvrig ikke hadde kostet kommunekassen en krone. Det er smått utrolig og sier sitt, og vil bli husket ved neste valg. Det lover heller ikke godt for Tryglavik, kunne vi se i en tidligere debatt, selv om naturverdiene der faktisk er kartlagt. Rødlistede arter synes åpenbart ikke viktig for Senterpartiet, med mindre de står i fjøs.
Ullensvang Høyre trenger for så vidt ikke nevnes når det gjelder naturmangfold. Dette er helt underordnet i deres politikk. Senioravdelingen i partiet ønsker for eksempel å avskaffe Statsforvalteren, som faktisk stiller kommunene til veggs i en del natursaker, og partiet vil åpne for spredt hyttebygging i LNF-områder! Og fylkespolitiker Gunnar Moland har fått plass i styret til Hardanger Lift, ikke uten grunn.
Så uansett hvordan man vrir og vender på det, kommer det neppe til å bli noe politisk flertall som prioriterer naturmangfold i kommunen, tross forvaltningsansvaret for to nasjonalparker og den flotteste naturen som tenkes kan. Det er for mange som tror man kan vedta befolkningsvekst og utvikling, og da blir naturverdiene saldert og glemt. Dessuten, etter å ha lest gjennom partiprogrammene fra sist valg igjen, er det ingen av de nevnte partier som har med noe som omhandler naturmangfold og -vern. Rett skal være rett, Ap vil visst ikke bygge vindmøller på fonna – men ellers er det tomt. Fullstendig tomt! Og det er vel spesielt, tatt i betraktning all den natur som denne kommunen forvalter? Hvis noen er uenig i det jeg skriver, så er ordet fritt.
Egentlig tror jeg flere av de representantene som ble «krysset inn» inn i kommunestyret, vil det annerledes. Andre også, kanskje. Min oppfordring til disse blir derfor, hvis antakelsen min er rett, å bruke anledningen i denne kommunestyreperioden til å vise det i handling. For det må jo være temmelig meningsløst å sitte i kommunestyret, men å likevel glippe på muligheten til å utgjøre en forskjell når man først har fått tilliten fra velgerne? Det er uansett ofte motstemmene som drar verden videre.
Godt nytt år!